Bewindvoering en schenken

SchenkenKan een bewindvoerder zomaar uit een onder bewindgesteld vermogen schenken? Daar zitten veel haken en ogen aan. Om problemen voor te zijn, kan iemand in de bloei van zijn leven nu al aangeven wat er later met zijn vermogen mag gebeuren. Dit kan via een machtiging of een Levenstestament.

We worden steeds ouder en inherent daaraan is dat er meer ouderdomsverschijnselen optreden zoals botontkalking, afname spierkracht en geheugenstoornissen. Vooral dit laatste kan een probleem vormen.

Vader en moeder begrijpen het allemaal zo goed niet meer. Ze kunnen zichzelf niet meer verzorgen, ze interesseren zich niet meer voor hun financiën, ze zijn niet meer in staat hun wil te bepalen. Wat nu? Vaak worden ouders dan onder bewind gesteld. Dat wil zeggen dat een ander de financiële belangen van de ouder gaat behartigen. De kantonrechter wijst de bewindvoerder aan. Meestal is dat familie maar het kan ook een professionele bewindvoerder zijn.Stel nu dat beide ouders in een verpleeghuis worden opgenomen. De bewindvoerder verkoopt de eigen woning. Dit bedrag wordt gestort op de bankrekening van vader en moeder. Daarnaast worden de maandelijkse inkomsten uit de AOW en ouderdomspensioen niet door vader en moeder opgemaakt. De bankrekening groeit en groeit. Beleggen door de bewindvoerder is dan een optie. De kinderen hebben liever dat er uit het vermogen van vader en moeder schenkingen plaatsvinden. Zij erven immers op termijn, maar kunnen het geld nu beter gebruiken.

Als een bewindvoerder uit een vermogen dat onder bewind staat wil schenken dan dient de bewindvoerder hiervoor toestemming te vragen aan de Kantonrechter. Er zijn landelijke aanbevelingen hoe Kantonrechters met deze vraag moeten omgaan. In de eerste plaats zal de Kantonrechter kijken of er sprake is van een schenkingstraditie. Werd er door de ouders in het verleden regelmatig geld aan de kinderen geschonken. Als dat niet zo is dan wordt er vaak geen toestemming gegeven. Andere vragen die bij de beslissing kunnen meespelen zijn in hoeverre een Kantonrechter mag meewerken aan de besparing van erfbelasting dan wel een vermindering van de eigen bijdrage voor de AWBZ.

Hoe moeilijk het ook is. Voor de toekomstige ouderen is het wellicht goed om hierover na te denken. Het opmaken van een Levenstestament is zeker het overwegen waard. Op 10 februari 2014 is door staatssecretaris Teeven de website www.goedvertegenwoordigd.nl geopend. Deze website geeft de nodige informatie over onder andere bewind en levenstestament.

Geen reacties Permalink

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>